Parabola antennáról röviden

A Bozsér Kereskedőház Kft . több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a parabolaantenna gyártásban. Kezdetben alumínium reflektoros antennákat állítottunk elő, később az európai piacon elsőként kezdtük el az acél parabolatükrök gyártását. A reflektorokat saját gyártású, kiváló minőségű porlakk bevonattal látjuk el, ami a kedvező árak kialakítását teszi lehetővé.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek során számos új antennatípus jelent meg, a parabola antenna továbbra is meghatározó a mikrohullámú hírközlésben.

Parabola antennának nevezzük a műholdas és földi adások vételére, valamit a föld – föld közötti adatátvitelhez használt acél vagy alumínium reflektoros, acél vagy műanyag tartószerkezettel ellátott antennát.

A parabola antennák működési elve, hogy a távoli jelforrásból érkező rádióhullámokat a parabolatükör (reflektor) összegyűjti és a fókuszpontba koncentrálja.
Minél nagyobb a tükröző felület nagysága a hullámhosszhoz képest, annál nagyobb az antenna nyeresége. Fontos a tükör vastagsága és a perem profilja, mivel ez határozza meg a szilárdságot, hogy a parabola antenna ne deformálódjon el a széllökésektől, és ne rezegjen. A parabola antenna várható élettartamának szempontjából lényeges a rögzítés módja, a parabola bevonata és a rögzítőelemek minősége is.

A fókuszpontba két fej is elhelyezhető, eltérő irányokba állítva. A két fejhez két antennanyaláb tartozik, lehetővé téve, hogy az antenna elforgatása nélkül is két műhold jelét vegyük. Ebben az esetben a nyereség mindkét irányban kisebb lesz, mint az egy fejes elrendezés esetén.

A műholdas műsorszórás jellemző frekvenciatartománya 10 – 12 GHz, a hullámhossz 3 cm.

Fő Jellemzői

Nyereség

A bejövő hullámok fókuszálásának ugyanaz az eredménye, mintha felerősítenénk őket. Ezért beszélhetünk az antenna nyereségéről, ami függ az antenna átmérőjétől és a frekvenciájától.

Hatásfok

Általában 50 – 75%.
A felületi rendellenességek, az abszorpció, a fej által okozott takarás, a túlsugárzás illetve alulsugárzás miatt az antenna veszít hatásfokából.

Nyalábszélesség

Meghatározza, hogy a műholdat milyen pontosan kell megcélozni. Minél kisebb a nyalábszélesség, annál kevésbé vesz az antenna zajokat más nem kívánt forrásokból.

f/D tényező

A fókusztávolság és az antennaátmérő aránya. Minél kisebb, annál védettebb az antenna a földfelszínről érkező zajjal szemben. Értéke általában 0,3 – 0,4.

Fő Elemei

Parabola tükör

A műholdas TV-adások jeleinek fókuszálására szolgáló fémből préselt parabola alakú, felületkezelt – szinterezett – és a rögzítéshez lyukasztott tárgy.

Nullpont

A parabola tükör peremén található jel, amelyet a préseléskor helyeznek el. A tartófuratokat erre a jelre szimmetrikusan kell kialakítani.

Vevőfej

A parabola tükör által fókuszált jelek vételére és továbbítására (a beltéri egységhez) alkalmas tartozék.

Fejtartó kar

A vevőfej megfelelő pozícióba állítására és tartására szolgáló felületkezelt – szinterezett vagy galvanizált – hajlított fémtárgy.

Fejtartó kar zárókupak

A csapadék fejtartó karba jutását megakadályozó téglalap keresztmetszetű – a zártszelvényhez illeszkedő – műanyag vagy gumi tárgy.

Fejtartó

A vevőfejnek a fejtartó karhoz rögzítésére szolgáló műanyag tárgy.

Ikerfejtartó

Egy parabola antennához két vevőfej rögzítésére szolgáló kiegészítő.

40 – 60 mm-es vevőfej

Rögzítésre szolgáló fejtartóhoz kiegészítő műanyag tárgy, fenti átmérőjű vevőfejek fogadására.

Lepke

A parabola tükör tartószerkezetének a tükörhöz közvetlenül kapcsolódó eleme, amely felületkezelt – galvanizált -lyukasztott, hajlított fémtárgy. Kiterített állapotban lepkére hasonlít, innen az elnevezése.

Eleváció

A parabola tükör tartószerkezetének a lepkéhez kapcsolódó eleme, amely felületkezelt – galvanizált – lyukasztott, hajlított fémtárgy. A lepkéhez függőleges síkban elmozdíthatóan csatlakozik, ezzel lehetővé teszi a parabola tükör függőleges beállítását.

Távtartó

A lepke és az eleváció kapcsolatánál a rögzítő fülek állandó távolságát biztosító galvanizált fémtárgy.

Kengyel (U bilincs)

Az elevációt a henger alakú falikarhoz rögzítő összekötő elem, mindkét végén menetes felületkezelt (galvanizált) fémrúd, kengyel alakúra hajlítva. A parabola tükör vízszintes beállítását teszi lehetővé.

Farkasfog

A kengyelt a falikarhoz a kialakított fogazattal szorító felületkezelt – galvanizált – hajlított fémtárgy.

 

A Bozsér Kereskedőház Kft. a parabola antennákhoz 4 féle falikart is forgalmaz, melyek gyors, pontos rögzítést tesznek lehetővé falra, oszlopra, vagy akár erkély korlátra is.

Kérjen ajánlatot

Az ajánlatkérés küldésével kijelentem, hogy elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatót és, hogy az adataimat a hatályos jogszabályok szerint tárolják.*